Sommige personages in een boek spelen zo’n kleine rol dat iedere redacteur je aanraadt ze te schrappen, tenzij je als auteur een goede reden hebt om dat niet te doen. Zo iemand was de Leidse Joachim van Wevelinckhoven, die in het boek Buat voorkomt als medepage van hoofdpersoon Buat. Over Van Wevelinckhoven is mij weinig…
Maand: september 2021
De pages: D’Aumale
Wanneer Buat als page opgenomen wordt in de hofhouding van stadhouder prins Frederik Hendrik van Oranje-Nassau, wordt hij wegwijs gemaakt voor Philippe Nicolas d’Aumale (1620-1668), een Franse page van ongeveer dezelfde leeftijd. D’Aumale was zoon van de markies van Haucourt, heer van Villiers-Outreau. D’Aumale staat model voor een reeks van buitenlandse (voornamelijk Franse) zonen van…
Gefeliciteerd, Johan de Witt!
Vandaag is het exact 396 jaar geleden dat Johan de Witt geboren werd, een van de grootste staatslieden die Nederland ooit heeft gekend. Vaak wordt daarbij meteen gezegd dat De Witt een Dordrechtenaar was. Dordt en De Witt zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, want De Witt werd op 24 september 1625 te Dordrecht geboren. Maar…
De pages: Boreel
Johan Boreel (1627-1691), geschilderd door Nicolaas Maes, gepubliceerd met toestemming van het Cultuurfonds Boreel Het probleem met de zeventiende eeuw is dat zoveel namen op elkaar lijken of zelfs exact gelijkluidig zijn. Vandaar dat men gewoon was patroniemen te gebruiken, of in het geval iemand een heerlijkheid bezat, de persoon in kwestie naar zijn bezittingen…
De pages: Langerak (deel 1)
Frederik Hendrik van den Boetzelaer (ca. 1626-1674) was een jonker die in 1652 na het overlijden van zijn (veel oudere) halfbroer Rutger Wessel Baron van den Boetzelaer (1600-1651) beleend werd met Langerak, een heerlijkheid aan de Lek. In de tijd dat Buat speelt bezat Langerak nog een kasteel waar de familie Van den Boetzelaer geregeld…