Het is 1666. Raadpensionaris De Witt zit al meer dan twaalf jaar stevig in het zadel. De Republiek is met Engeland verwikkeld in een verbeten oorlog die vooral op zee wordt uitgevochten. Het verwaarloosde landleger wordt in het oosten getart door invallende troepen van de bisschop van Munster. Het Staatse leger mist een krachtige bevelhebber. De roep om de jonge prins Willem Hendrik van Nassau aan te stellen als kapitein-generaal wordt luider en luider.
Ritmeester Buat, sieur Henri de Fleury de Culan, een kapitein opgevoed aan het hof van Oranje, als leraar verbonden aan het hof van prins Willem Hendrik, wordt door zijn oude vriend Gabriël de Sylvius, die na zijn tijd aan het hof van Oranje is opgenomen in de entourage van de Engelse koning Charles II, betrokken bij de onderhandelingen tussen beide landen. Het doel: blijvende vrede en betere vooruitzichten voor de jonge prins. Maar of dat plan lukt?
Buat is het tweede deel van de Johan de Witt trilogie. Het eerste deel, Musch, handelt over de verwikkelingen in 1650 en hoe die de opkomst van de jonge, briljante advocaat Johan de Witt inluidden. Een belangrijke rol was weggelegd voor de corrupte griffier der Staten-Generaal Cornelis Musch. Deel twee vertelt het verhaal van het hoogtepunt uit de carrière van de raadpensionaris, onder andere vanuit het perspectief van de schoonzoon van Cornelis Musch: ritmeester Buat.
Het boek verschijnt november 2023. Excuses voor het lange wachten. Ik had geen rekening gehouden met een pandemie. Op deze site kunt u regelmatig extra achtergrondinformatie lezen.
> Ga naar Blogs.